Ninespine stickleback (Pungitius pungitius)

Scientific name: Pungitius pungitius Linnaeus, 1758

Ninespine stickleback (Pungitius pungitius)

The Ninespine stickleback (Pungitius pungitius) is a freshwater fish of the family Gasterosteidae. In the aquarium it needs water at 10–20°C (50–68°F).

Ninespine stickleback care at a glance

Temperature
10–20°C (50–68°F)

Biology

Found in shallow vegetated areas of lakes, ponds, and pools of sluggish streams; sometimes in open water over sand. Marine populations found near shore and move into fresh water to spawn. There appears to be seasonal movements inshore to shallow water in the spring for spawning, and, in the fall, offshore to deep water, or even to the less saline parts of the sea, by the young and adults that survive spawning. Nerito-pelagic. Feed on small invertebrates; also on aquatic insects and their eggs and larvae. Eggs are found in nests constructed from plant material. Males build, guard and aerate the nest where the eggs are deposited. Females grow faster and live longer than do other males. Males seldom live beyond age three, due to heavy post-spawning mortality, but females may live to age five or more. When abundant, it is preyed upon by other fishes; also preyed by birds. May be used as human or dog food or as a source of oil

Source: FishBase, licensed CC BY-NC 4.0.

Species facts

Scientific name
Pungitius pungitius
Family
Gasterosteidae (Sticklebacks and tubesnouts)
Order
Gasterosteiformes (Sticklebacks and Seamoths)
Class
Actinopterygii (Ray-finned fishes)
Maximum length
9.0
Common length
6.5
Depth range
110 m (361 ft)
Environment
Marine; freshwater; brackish; benthopelagic; anadromous; depth range ? - 110 m, usually 70 - 77 m
Climate
Temperate
Distribution
Circumarctic: Arctic and Atlantic drainages across Canada and Alaska, and as far south as New Jersey, USA; Pacific coast of Alaska; Great Lakes basin; also in Eurasia. Eurasia: coastal areas of northern Europe, from Netherlands to northern Russia, including southern Norway and Baltic basin. Widely distributed inland in eastern Scandinavia. Extends eastward to Siberia and Japan, but remains to be confirmed that East Asia populations are conspecific with European ones
Conservation status (IUCN)
Least Concern (LC)
Threat to humans
Harmless
Uses
Fisheries: subsistence fisheries; aquarium: commercial
Resilience
Medium, minimum population doubling time 1.4 - 4.4 years (tm=1-2; tmax=5; Fec=350)

Sources

Taxonomy, distribution and biology data: FishBase (Froese, R. and D. Pauly, eds.), licensed CC BY-NC 4.0.

Last updated