Threespot flounder (Grammatobothus polyophthalmus)

Scientific name: Grammatobothus polyophthalmus Bleeker, 1865

Threespot flounder (Grammatobothus polyophthalmus)

The Threespot flounder (Grammatobothus polyophthalmus) is a marine fish of the family Bothidae.

Biology

Dorsal spines (total): 0; Dorsal soft rays (total): 77-86; Anal spines: 0; Anal soft rays: 61 - 71. Eyed side pale brownish, with 3 large, prominent dark ocelli, 1 each above and below pectoral fin, 1 on middle of straight section of lateral line. Head and body with many small, distinct, dark spots and obscure markings along dorsal and ventral body margins. Males with 2 distinct dark markings above upper eye. Dorsal, anal, and pelvic fins on eyed side with indistinct dusky spots and markings. Caudal fin with a pair of marks behind fin base. Pectoral fin on eyed side with broad pale cross bars. Blind side pale. Body deeply ovoid, its depth 1.5 to 1.8 times in SL. Head moderately large, snout shorter than eye, profile deeply notched ahead of interorbital area. Head length3.5 to 4 times in SL. Interorbital region concave, narrow in both sexes. Both eyes on left side of head, front margin of upper eye slightly behind front margin of lower eye. Mouth mo

Source: FishBase, licensed CC BY-NC 4.0.

Species facts

Scientific name
Grammatobothus polyophthalmus
Family
Bothidae (Lefteye flounders)
Order
Pleuronectiformes (Flatfishes)
Class
Actinopterygii (Ray-finned fishes)
Maximum length
21.0
Common length
17.0
Depth range
0–90 m (0–295 ft)
Environment
Marine; demersal; depth range 0 - 90 m
Climate
Tropical
Distribution
Indo-West Pacific: India and off Sri Lanka eastward to the Philippines and the northeastern coast of Australia. Range extends to Okinawa Island, Japan. Also known from the Persian Gulf.
Conservation status (IUCN)
Not Evaluated
Threat to humans
Harmless
Uses
Fisheries: commercial
Resilience
Medium, minimum population doubling time 1.4 - 4.4 years (Preliminary K or Fecundity.)

Sources

Taxonomy, distribution and biology data: FishBase (Froese, R. and D. Pauly, eds.), licensed CC BY-NC 4.0.

Last updated