Pacific herring (Clupea pallasii pallasii)

Scientific name: Clupea pallasii pallasii Valenciennes, 1847

The Pacific herring (Clupea pallasii pallasii) is a freshwater fish of the family Clupeidae.

Biology

Neritic species. A coastal and schooling species. Landlocked populations exist. Mature adults migrate inshore, entering estuaries to breed. During the summer of their first year, young form schools in shallow bays, inlets and channels that appear at the surface; these schools disappear in the fall and remain in deep water for the next 2-3 years. Young feed mainly on crustaceans, but also take decapod and mollusk larvae; adults prey mainly on large crustaceans and small fishes. Because it does not undertake extensive coastal migrations, the mixing of local populations is relatively rare. In the eastern Pacific, the fish is mainly caught for roe markets in Asia. There is a fishery for eggs laid on kelp, which when salted, is called kazunoko-kombu, and is considered an de

Source: FishBase, licensed CC BY-NC 4.0.

Species facts

Scientific name
Clupea pallasii pallasii
Family
Clupeidae (Herrings, shads and sardines)
Order
Clupeiformes (Herrings)
Class
Actinopterygii (Ray-finned fishes)
Maximum length
46.0
Common length
25.0
Depth range
0–475 m (0–1558 ft)
Environment
Marine; freshwater; brackish; pelagic-neritic; non-migratory; depth range 0 - 475 m
Climate
Temperate
Distribution
Arctic: White Sea eastward to Ob inlet. Western Pacific: Anadyr Bay, eastern coasts of Kamchatka, possibly the Aleutian Islands southward to Japan and west coast of Korea. Eastern Pacific: Kent Peninsula at 107?W and Beaufort Sea southward to northern Baja California, Mexico.
Conservation status (IUCN)
Not Evaluated
Threat to humans
Harmless
Uses
Fisheries: highly commercial; gamefish: yes; bait: usually
Resilience
Medium, minimum population doubling time 1.4 - 4.4 years (Musick et al. 2000)

Sources

Taxonomy, distribution and biology data: FishBase (Froese, R. and D. Pauly, eds.), licensed CC BY-NC 4.0.

Last updated