HomeFish encyclopediaRay-finned fishesFlatfishesLarge-tooth floundersOcellated flounder Ocellated flounder (Pseudorhombus dupliciocellatus) Scientific name: Pseudorhombus dupliciocellatus Regan, 1905 The Ocellated flounder (Pseudorhombus dupliciocellatus) is a marine fish of the family Paralichthyidae. Native range: Indo-West Pacific, Nicobar Islands and throughout most of the Indo-Australian Archipelago, north to southern Japan. BiologyDorsal spines (total): 0; Dorsal soft rays (total): 72-78; Anal spines: 0; Anal soft rays: 56 - 63; Vertebrae: 36. Above and below lateral line with 1 or 2 pairs of distinct double ocelli. Many darker rings and spots scattered on body and median fins. Body ovoid, its depth 2.2 to 2.4 times in SL. Head length 3.4 to 3.7 times in SL. Upper profile of head strongly notched in front of upper eye. A line connecting base of first dorsal-fin ray and posterior nostril on eyed side crosses maxilla. Snout protruded, its length 1 to 1.3 times of eye diameter. Eye diameter 4.3 to 5 times in head length. Maxilla extending to below or beyond middle of lower eye. Teeth in both jaws small, without strong canines (Ref 9774). Gill rakers palmate, as broad as long. Two to four large double ocelli on body.Source: FishBase, licensed CC BY-NC 4.0. Species factsScientific namePseudorhombus dupliciocellatusFamilyParalichthyidae (Large-tooth flounders)OrderPleuronectiformes (Flatfishes)ClassActinopterygii (Ray-finned fishes)Maximum length40.0Common length25.0Depth range20–82 m (66–269 ft)EnvironmentMarine; demersal; depth range 20 - 82 mClimateTropicalDistributionIndo-West Pacific: Nicobar Islands and throughout most of the Indo-Australian Archipelago, north to southern Japan.Conservation status (IUCN)Not EvaluatedThreat to humansHarmlessUsesFisheries: commercialResilienceMedium, minimum population doubling time 1.4 - 4.4 years (Preliminary K or Fecundity.) SourcesTaxonomy, distribution and biology data: FishBase (Froese, R. and D. Pauly, eds.), licensed CC BY-NC 4.0.Last updated 27 September 2026