Merret's whiptail (Nezumia merretti)

Scientific name: Nezumia merretti Iwamoto & Williams, 1999

The Merret's whiptail (Nezumia merretti) is a marine fish of the family Macrouridae. Native range: Eastern Indian Ocean, Western Australia.

Biology

Dorsal spines (total): 2; Anal spines: 0. pelvic fin rays 9; underside of head almost completely naked, pocketed with prominent pores; body scales covered with moderately long, needlelike spinules in mostly parallel rows, spinules overlap posterior scale margin slightly; 6.5-7.5 scale rows below origin of second dorsal fin; lower jaw teeth in broad, short band; abdomen light bluish, dorsally on trunk dirty straw-colored or tawny; first dorsal fin dusky overall; anterior dermal window of light organ between pelvic fin bases. Snout protruding, angular.

Source: FishBase, licensed CC BY-NC 4.0.

Species facts

Scientific name
Nezumia merretti
Family
Macrouridae (Grenadiers or rattails)
Order
Gadiformes (Cods)
Class
Actinopterygii (Ray-finned fishes)
Maximum length
24.5
Depth range
853–886 m (2799–2907 ft)
Environment
Marine; bathydemersal; depth range 853 - 886 m
Climate
Deep-water
Distribution
Eastern Indian Ocean: Western Australia
Conservation status (IUCN)
Not Evaluated
Threat to humans
Harmless
Resilience
Medium, minimum population doubling time 1.4 - 4.4 years (Preliminary K or Fecundity.)

Sources

Taxonomy, distribution and biology data: FishBase (Froese, R. and D. Pauly, eds.), licensed CC BY-NC 4.0.

Last updated