HomeFish encyclopediaRay-finned fishesFlatfishesLefteye floundersCrosseyed flounder Crosseyed flounder (Neolaeops microphthalmus) Scientific name: Neolaeops microphthalmus von Bonde, 1922 The Crosseyed flounder (Neolaeops microphthalmus) is a marine fish of the family Bothidae. Native range: Indo-West Pacific, southern Japan, Taiwan, Indo-Australian Archipelago and Natal, South Africa (based on one specimen). BiologyDorsal spines (total): 0; Dorsal soft rays (total): 108-110; Anal spines: 0; Anal soft rays: 83 - 87. Dorsal contour of head with a deep concavity. Snout protruding upward. Mouth rather large, 2.6 to 2.7 times in head length; maxillary extending slightly beyond anterior margin of lower eye. Eyes very small, diameter4.3 to 4.7 times in head length.Source: FishBase, licensed CC BY-NC 4.0. Species factsScientific nameNeolaeops microphthalmusFamilyBothidae (Lefteye flounders)OrderPleuronectiformes (Flatfishes)ClassActinopterygii (Ray-finned fishes)Maximum length21.0Depth range275–400 m (902–1312 ft)EnvironmentMarine; bathydemersal; depth range 275 - 400 mClimateDeep-waterDistributionIndo-West Pacific: southern Japan, Taiwan, Indo-Australian Archipelago and Natal, South Africa (based on one specimen).Conservation status (IUCN)Not EvaluatedThreat to humansHarmlessUsesFisheries: of no interestResilienceMedium, minimum population doubling time 1.4 - 4.4 years (Assuming tmax>3) SourcesTaxonomy, distribution and biology data: FishBase (Froese, R. and D. Pauly, eds.), licensed CC BY-NC 4.0.Last updated 27 September 2026